Sådan handler du trygt på nettet

I og med vi danskere køber mere og mere ind på nettet, er der også opstået et større behov for at sikre sig mod svindel på diverse websider. Svindlerne er nemlig godt klar over, at der hver eneste dag bliver brugt en stor sum penge på danske og udenlandske webshops, og de penge prøver de at fat i ved hjælp af ulovlige metoder.

Uanset om du shopper meget på diverse hjemmesider, eller du kun en gang imellem køber ind via nettet, gør du klogt i at sikre dig mod svindel. Herunder bliver du præsenteret for en række gode råd, som både er nemme at følge og effektive til at undgå svindel.

Sæt dig ind i gældende betingelser

Når du handler på en webshop for første gang, bør du altid sætte dig ind i websidens betingelser. I Danmark har vi en række regler, som gælder samtlige danske webshops. Det gør sig ligeledes gældende i EU, hvor der også er nedskrevet et sæt regler for alle europæiske websider.

Handler du derfor på en dansk eller europæisk side, kan du vide dig sikker på, at visse regler vedrørende blandt andet retur- og fortrydelsesret altid gælder. Handler du på en webside udenfor EU, bør du være mere opmærksom på sidens betingelser. Læs altid de gældende betingelser på den webside, hvor du ønsker at handle.

Køb kun på sikre forbindelser

Når du handler på nettet, skal du naturligvis overføre et pengebeløb for de bestilte varer eller ydelser. Her anvendes fortrolige oplysninger, og derfor er det vigtigt, at du sikrer, at din forbindelse til internettet er krypteret. Kig efter et lille symbol i form af en hængelås – dette er nemlig din garanti for en krypteret internetforbindelse.

Kontrollerede betalingsmuligheder

I forlængelse af ovenstående bør du ligeledes være opmærksom på kun at oplyse dit kontonummer, når det er en krypteret forbindelse. Det betyder, at du ikke bør handle på hjemmesider, der for eksempel beder om at få dit kontonummer tilsendt på mail.

Du bør desuden kun betale med dit kort på hjemmesiden og aldrig via en bankoverførsel. Hvis dine varer ikke kommer frem som aftalt, er du nemlig sikret erstatning for det tabte beløb – men kun hvis du betaler med dit betalingskort.

Erstatningen gælder nemlig ikke ved bankoverførsler.

Husk at gemme kvitteringen på dit køb

Når du har afsluttet en handel på en webside, er det vigtigt, at du gemmer din kvittering.

De fleste websider sender denne til e-mailen, du har oplyst. Hvis dette ikke er tilfældet, bør du gemme den kvittering, som du får efter dit køb inde på selve hjemmesiden. Din kvittering er nemlig dit bevis for, at du har betalt for en vare eller ydelse.

Skulle der senere opstå problemer, kan du altid bruge din kvittering, som indeholder alle købsoplysninger.

Kilder: FDIH, E-gearBullGuardAntivirus.dk